Maya Mathias blogs about (blended) learning and her own learning experiences in the Dutch Caribbean as a writer, trainer and (GreenKidz) educator.

Leadership in the 21st century

2019/11/13 | Articles

Verslag van het 10de HR-event van HR Netwerk Curacao

Geschreven door Maya Mathias

Onlangs organiseerde het HR Netwerk Curacao een drukbezocht en succesvol event over leiderschap en HR. Het dagvullende programma was om verschillende redenen uniek. Allereerst was dit alweer het 10e event van het HR Netwerk Curacao, dat al tien jaar aan de weg timmert met netwerkborrels, intervisie- groepen en inhoudelijke events. Daarnaast vond het event plaats in het prachtig vernieuwde en nog niet officieel geopende Marriott Hotel, dat het HR Netwerk als het ware trakteerde op een sneak preview.

Wendbaar leiderschap

Het thema ‘Leiderschap in de 21ste eeuw’ en de verschillende rollen en paradoxen waar moderne leiders mee worstelen, zorgde voor interessante inzichten en levendige discussies onder alle aanwezigen. Key Note speaker Ronald Meijers, Partner Human Capital bij Deloitte Nederland, prikkelde deelnemers met confronterende feiten en uitgesproken meningen.

Zo wees Meijers op recente onderzoek van de Zwitserse onderzoeker Egon Zehner die onderzoek deed onder 400 CEO’s die net een nieuwe leidinggevende functie hadden geaccepteerd. Circa 70% van deze leiders voelden zich slecht voorbereid op de ‘human side of leadership’.

Meijers pleitte dan ook voor wendbaar en menselijk leiderschap, waar hij, samen met Ron Meyer, recentelijk het boek ‘Leadership Agility’ over schreef. ‘Effectieve leiders beheersen juist verschillende rollen en stijlen’, vindt Meijers. ‘Zij leiden met courage, care, curiousity, conviction & energy. Hiermee voeren zij hun organisaties door woelige tijden en halen zij het beste uit hun teams.

Helaas constateerde Meijers tegelijkertijd dat veel leiders in hun weg naar de top, vaak meer bezig waren met een meedogenloos gevecht om de macht dan met het inspireren en ontwikkelen van hun personeel.

Leiderschapsparadoxen

Meijers veegde vanuit zijn ervaring als leider, adviseur en docent aan verschillende MBA-opleidingen, de vloer aan met allerlei bekende leiderschapstheorieën en leiderschapstesten, die hij wetenschappelijk slecht onderbouwd en zelfs zeer beperkend vond.

Zo moedigde hij toehoorders aan om zich juist niet vast te laten pinnen op een eenzijdig leiderschapsprofiel of beperkende leiderschapsstijl vanuit een versimpelde leiderschapstest. Effectieve leiders moesten, volgens hem, juist wendbaar leren omgaan met de paradoxen van hun leiderschap, waarbij hun omgeving vaak andere stijlen van leidinggeven vereiste dan hun voorkeursstijl.

Dat oprekken van je stijlenarsenaal tot ver buiten je comfort zone en openstaan voor andere zienswijzen en behoeften van medewerkers, was volgens Meijers de sleutel tot succesvol leiderschap in de 21ste eeuw. In zijn ochtendpresentatie zette hij dan ook een repertoire van 20 leiderschapsstijlen, verdeeld in 10 leiderschapsparen/paradoxen uiteen.

Zijn concept van ‘Wendbaar Leiderschap’ ondersteunde hij vervolgens in zijn middagworkshop overtuigend met herkenbare en leuke casussen uit zijn eigen werkpraktijk, waardoor hij de theorie mooi tot leven bracht.

Emotionele intelligentie

Naast de middagworkshop over leiderschapsparadoxen, konden deelnemers ook bij Mimi Chong terecht. Met dertig jaar ervaring op Curacao als learning professional bij Amicorp Group, was zij al lange tijd gefascineerd door het begrip Emotionele Intelligentie (EI).

Met een leuke presentatie, afgewisseld door hilarische energizers, zette zij voor deelnemers de verschillen tussen IQ en EI goed uiteen, waarbij emotionele intelligentie (EI) gelukkig met goede wil en noeste oefening een stuk eenvoudiger te verbeteren valt dan cognitieve intelligentie ( IQ).

Door de eigenschappen van goede leiders te koppelen aan de verschillende elementen van emotionele intelligentie, maakte zij tijdens een leuke, interactieve opdracht duidelijk waarom deze vorm van intelligentie een cruciale succesfactor is voor leiders van nu.

Aan het einde van haar workshop moedigde Chong iedereen dan ook van harte aan om zijn of haar eigen emotionele intelligente te versterken. Die tips kwamen goed van pas tijdens de afsluitende borrel op het gerenoveerde Marriott terras met uitzicht op zee. Met dit geslaagde event op een prachtige locatie, sloot het achtkoppige bestuur van het HR Netwerk Curacao vol trots haar eerste decennium af.