Select Page

Maya Mathias and Martin van den Blink enjoy sharing their own learning and working experiences in de Dutch Caribbean and writing about trends that inspire them.

Maya Mathias and Martin van den Blink enjoy sharing their own learning and working experiences in de Dutch Caribbean and writing about trends that inspire them.

Loopbaanvragen

Wat maakt jou gelukkig?

2019/11/4 | Maya Mathias

Loopbaanvragen heb je in alle levensfasen. Vaak zijn deze vragen gelaagd. Aan de oppervlakte worstelen we met werkvoldoening en carrièreperspectief; een laag dieper vragen we ons af: Wat maakt mij werkelijk gelukkig?

Veel werknemers kunnen prima zelf hun loopbaan uitstippelen, zeker als hun bedrijf dat stimuleert met loopbaanbeleid en carrièrepaden. Toch blijkt het in de praktijk lastig om jezelf op het diepste niveau te bevragen over wat je werkelijk motiveert. Een loopbaancoach kan dat wel en vraagt bewust door naar jouw diepste motivatoren. ‘

Vitaliteit

Hij verruimt het inzicht in jezelf en in de arbeidsmarkt, doordat hij vragen stelt die je op het spoor zetten van je eigen vitaliteit. Bovendien is een goede coach een onafhankelijke gesprekspartner, die niet vanuit het organisatiebelang redeneert, maar jou als professional juist verder en breder leert kijken naar passende en verrassende werk/leven combinaties en nieuwe carrièreperspectieven.

Een loopbaanbegeleidingstraject bestaat uit een aantal samenhangende stappen en gespreksthema’s die uiteindelijk uitmonden in een nieuwe koers. Een traject begint vaak bij het verleden waarbij je autobiografisch terugkijkt en belangrijke levensthema’s en waarden ontdekt die in jouw werk en leven leidend zijn (geweest), zoals bijvoorbeeld vrijheid, autonomie of juist ergens bij willen horen. ‘

Crises en stress

Daarnaast onderzoek je met je coach welke patronen en gedragingen je in je leven en werk hebt ontwikkeld om bijvoorbeeld om te gaan met crises en stress en hoe functioneel of disfunctioneel deze patronen op dit moment nog zijn.

Zo kan iemand die gewend was om weg te lopen van problemen omdat hij ze toch niet op kon lossen, nu meer gebaat zijn met het aangaan van de confrontatie of iemand die heel goed voor zichzelf opkwam omdat niemand anders dat deed, nu meer profijt hebben van het begeleiden van anderen.

Energie

Ook kijk je bij loopbaanbegeleiding scherp wat jou energie geeft of juist frustreert en waar je beperkingen ervaart of juist kansen ziet in je huidige werksituatie. Vragen over werk en leven zijn vaak gerelateerd aan de specifieke levensfase waarin je verkeert.

Een coach geeft hier inzicht in en helpt om dromen te verwoorden en om te zetten in concrete loopbaan stappen die passen bij jouw ambities en levensfase. Loopbaan coaching levert nieuwe inzichten op, over wat je motiveert en demotiveert en wat jij zinvol en waardevol vindt in je werk en in je leven.

Probleemgestuurd

Bedrijven kunnen loopbaancoach inhuren voor medewerkers, die niet goed (genoeg) functioneren. De coaching is dan als het ware ‘probleemgestuurd’ en opgelegd. De meeste professionals zien loopbaan coaching als een persoonlijke- en ontwikkelingsgerichte vraag die zowel hun werk als hun leven raakt. Zij zoeken zelf een geschikte coach en nemen soms de kosten voor eigen rekening.

Maatwerktraject

Gemiddeld duurt een loopbaanbegeleiding-traject drie maanden, verdeeld over zes gesprekken die om de twee weken plaatsvinden. Tussentijds werkt de professional meestal een halve dag per week aan opdrachten van de coach. Wie dat te star vindt, kan een maatwerktraject afspreken, waarbij bijvoorbeeld een standaard koersonderzoek vervolgd wordt met werk- en levensvragen, die actueel zijn.